9 Temmuz 2016 Cumartesi

on



Satış bölümü bir şirketin en önemli bölümlerinden birisi olmasına karşın işe alımdan sorumlu yöneticiler yeni eleman alımında aşağıdaki hataları sıkça yapabiliyorlar:

1: İlk Bakışta Beğenme. İşe alımdan sorumlu yönetici bu işi o kadar sevimsiz buluyor ki bir an önce yapıp kurtulmak için mülakat odasına giren ilk kendisine sıcak yaklaşımlı adayı seçiyor. Tabi ki sonuç ne yazık ki kötü oluyor.

2: Kişisel Prezantasyondan Etkilenme. İşe alımdan sorumlu yönetici şirketinin ürün ve hizmetleri, sektörü, müşteri profili gibi konuları göz önünde bulundurmadan sadece görünüm ve prezantasyona önem veriyor. Böylece giyimiyle, özgüveniyle ve beden diliyle kendisini etkileyen adayı seçiyor. Sonuç yine hayal kırıklığı oluyor.

3: Ön Yargıyla Yaklaşım. Mülakatları, satış temsilcisi adayların aslında birbirlerinden pek farklı olmadıkları ön yargısıyla yapan yönetici aynı zamanda yanlış adayı seçerek sorun yaşama endişesi taşıyor. Sonuç olarak birçok adayla görüştükten sonra aralarından herhangi birisini seçerek işi tamamlıyor. Tabi yine sonuçta yanlış adayın seçilme şansı çok büyük oluyor. 

Aday seçiminde harcadığınız çabanın amacı, satış bölümünüze bu görevi en iyi şekilde yapabilecek doğru adayı seçmek. Peki, bunun için neler yapabilirsiniz?

1:  Açık, Net ve Gerçeği Yansıtan Bir İş Tanımı Hazırlayın. Bu tanımda görev için gerekli olan uzmanlık ve deneyim açık ve belirgin olarak yer almalı. Şirketinizin pazardaki deneyimleri size satış bölümünde başarılı olabilmek için hangi beceri, yetkinlik ve deneyimlere gerek duyulacağını gösterir. Genel tanımlamalar yerine bunları içeren spesifik tanımlamalar yapın.

2: Karar Vermeden Önce Derinlemesine Araştırın. Diğerlerinden farklı görüp ilk beğendiğiniz adaya karar vermeden önce diğer seçeneklerinizi de değerlendirin. Referanslarını kontrol edin. Gerekli görürseniz adayları ikinci bir görüşmeye çağırın.  

3: Yönetimden Destek Alın: Eğer en beğendiğiniz adayı şirketinizdekilerle tanıştırma konusunda çekinceleriniz varsa bunu yapmayın zira satış bir takım oyunudur ve takıma uygun olmayan bir aday takıma zarar verebilir. Böyle bir durumda diğer bölümlerin yöneticilerinden destek alın. Onların da (ön görüşme sonrasındaki) görüşmelere katılımını sağlayın.

4: CV Bilgilerini ve İstenen Becerileri Kontrol Edin. Adayların yazılı ya da sözlü beyanlarına güvenmeyin. Görev için gerekli olarak belirtilen becerileri test edin. Bunun için test araçlarından yararlanın, mülakat teknikleri kullanın. Gerekli görürseniz bir uzman şirketten destek alın. Adayın CV’sinde ve başvuru formunda beyan ettiği bilgilerin doğru olduğundan emin olun.

5: Önce İçinizdeki Kaynakları Değerlendirin. Satış kadronuz için en iyi adaylar kendi içinizden olacaktır. Özellikle teknik alanda faaliyet gösteriyorsanız müşterilerinize teknik destek veren birimlerde çalışan mühendisler size iyi bir kaynak oluşturur. Bunlar içinden satış için gereken becerilere sahip olanları belirleyerek şirketinize büyük bir avantaj sağlamış olursunuz. Zira şirkete bağlılığını kanıtlamış, sektörü, müşteri profilini ve ürünleri iyi tanıyan bu adaylar verimliliklerini dışarıdan geleceklerden çok daha çabuk ortaya koyabilirler.

0 yorum:

Yorum Gönder